Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Leerlijn brandweer op school.

Wat kun je verwachten?

De leerlijn bestaat uit lessen over brand en de brandweer voor leerlingen van de basisschool. Er zijn leerlingenboekjes en een bijbehorende docentenhandleiding beschikbaar voor de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Naast het fysieke lesmateriaal staat er veel digitaal materiaal op de website van de leerlijn brandweeropschool.nl. Docenten bestellen hier lesmateriaal en kunnen de resultaten van de toetsen inzien, die de leerlingen hebben gemaakt. Voor kleuters bestaat de leerlijn uit (online) materiaal, zodat zij kennis kunnen maken met brandveiligheid.

Het pakket behandelt onder andere hoe brand ontstaat, waarom en hoe je een vluchtplan maakt, waarom je rookmelders op moet hangen, wanneer je het alarmnummer 112 belt en hoe je een melding doorgeeft. Daarnaast krijgen de leerlingen uitleg over het werk van de brandweer. Ook buiten de schooluren wordt van de kinderen een bijdrage verwacht. Zo zijn er opdrachten die ze thuis samen met hun (groot)ouders kunnen doen, bijvoorbeeld een vluchtplan maken en rookmelders checken.
Bijna alle veiligheidsregio’s adopteerden de leerlijn en daardoor is deze uitgegroeid tot een landelijke leerlijn van de brandweer.

Voor wie?

Alle kinderen van de basisschool, van kleuter tot en met groep 8.

Wat willen we bereiken?

Basisschoolleerlingen leren de basis van brandveiligheid en weten wat ze moeten doen bij een calamiteit in hun eigen leefomgeving.

Wat doet VRBZO?

Onze partner Young Crowds benadert scholen en leerkrachten rechtstreeks. Scholen bestellen het lesmateriaal vervolgens zelf op de website brandweeropschool.nl. Als de school gebruik maakt van de volledige leerlijn, biedt VRBZO de mogelijkheid aan om met een klas een bezoek te brengen aan de plaatselijke kazerne. Hier krijgen de leerlingen nog meer inzicht in brandveiligheid en uiteraard een inkijk in het leven van een (vrijwillig) brandweerman of -vrouw. Team Brandveilig leven organiseert dit bezoek.

Wat doet de gemeente?

De gemeente kan de leerlijn promoten wanneer er contact is met scholen en schoolbesturen.