Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Brandmeldinstallatie en ondersteuning brandweer.

Ontruiming van je bedrijf

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een brandmeldinstallatie in je bedrijf moet aanleggen: bijvoorbeeld om werknemers te beschermen of om milieuschade te voorkomen. Wanneer je een brandmeldinstallatie aanlegt, regel je dat de brandweer de ontruiming van je bedrijf ondersteunt. Een ontruiming is bijvoorbeeld nodig als er brand uitbreekt of bij lekkage van een gevaarlijke stof. De brandmeldinstallatie maakt bij zo’n incident een automatische melding naar de meldkamer. Soms moet je een brandmeldinstallatie aanleggen in je bedrijf. Mogelijk reden daarvoor is om je werknemers te beschermen of om milieuschade te voorkomen.

Geen overbodige inzet

De brandmeldinstallatie moet volgens het Bouwbesluit (artikel 6.20) voldoen aan de NEN 2535. Die norm bepaalt hoeveel loze meldingen er bij de meldkamer binnen mogen komen. Een loze melding betekent dat de brandmeldinstallatie een incident registreert, maar dat er niets aan de hand is. De brandweer rukt dan voor niets uit. Daar kleven veel nadelen aan: het kost de samenleving extra geld; we kunnen de mensen die uitrukken op dat moment niet inzetten voor een andere, echte calamiteit; vrijwillige brandweermensen laten hun reguliere werk in de steek; we onderbreken de nachtrust van onze brandweermensen voor niets. Allemaal redenen waarom we het aantal loze meldingen zo klein mogelijk willen houden.

Verminderen loze meldingen

Het systeem dat we op de meldkamer gebruiken, houdt bij hoeveel meldingen er binnenkomen en hoe vaak dat loze meldingen zijn. Als er meer loze meldingen binnenkomen dan wettelijk is toegestaan, nemen we contact met je op. We onderzoeken dan samen waar die meldingen vandaan komen. Vervolgens maak je een plan van aanpak om het aantal loze meldingen terug te dringen. Als we er samen niet uitkomen en het aantal loze meldingen van jouw bedrijf blijft te hoog, dan starten we een handhavingstraject.

We vertellen je graag meer over brandmeldinstallaties en ondersteuning door de brandweer. Neem contact met ons op door te mailen naar de afdeling Omgevingsadvisering.