Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Bert Dirks is brandweervrijwilliger.

Al sinds ik kan praten..

zei ik dat ik brandweerman wilde worden. Ik doe dit werk naast mijn baan als monteur en werkvoorbereider bij een installatiebedrijf (loodgieter). Als mijn pieper gaat, leg ik dat werk neer en ga zo snel mogelijk naar de kazerne om mijn spullen te pakken en in het eerste uitrukvoertuig te stappen. Ik heb daar met mijn baas goede afspraken over gemaakt.

Ik doe veel meer dan alleen branden blussen en auto’s openknippen. Dit betekent dat ik genoeg kennis, kunde en vakmanschap in huis moet hebben om juist te handelen, in verschillende situaties. Ik heb daar een uitgebreide opleiding voor gehad en elke week oefenen we met de collega’s van de post. Ik maak veel heftige dingen mee, maar kan daar gelukkig goed over praten met mijn collega’s.

Tijdens een crisis ben ik op de plek van het incident. Iedereen krijgt een taak en als een strak georganiseerde machine voer je die uit. Er is geen tijd voor uitgebreid werkoverleg, je moet direct handelen.

Waarom VRBZO?

Van mijn 12de tot mijn 18de zat ik bij de jeugdbrandweer. Na de studie die ik voor mijn werkgever volgde, werd ik aangenomen bij de vrijwilligers in Veldhoven. Tijdens de opleiding om brandweerman te worden leer je verschillende technieken om branden te blussen, levensreddend te handelen, technische hulp te verlenen en te werken bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. Vrijwillige en beroeps brandweermensen krijgen dezelfde opleiding en het diploma is ook gelijk. Wij zijn goed voorbereid op het onverwachte. Het werk als brandweerman heeft mij veranderd, ik ben gegroeid als persoon. Daarnaast doe ik praktisch veel ervaring op die privé en in mijn werk van pas komt.

Wat maakt VRBZO bijzonder?

Je weet niet wat de dag je gaat brengen als je brandweerman bent. Als ik nodig ben, laat ik alles uit mijn handen vallen, zowel op het werk als privé. Tijdens grote incidenten en oefeningen kom ik collega’s van andere posten tegen. Dan maakt het niet uit van welke post je bent, iedereen heeft dezelfde drive en motivatie, je voelt je één team. Oud of jong, veel ervaring of net klaar met de opleiding: we leren van elkaar en we zijn er voor elkaar als we het moeilijk hebben. Zo’n groot incident als de brand in de Deurnese Peel zal me altijd bijblijven. Ik heb zoveel meegemaakt in die week.

Bedrijfsvoering

Operationeel

Overig

Specialist Trainen & Oefenen (28 – 36 uur)

Zorg jij dat jouw repressieve collega’s zich kunnen blijven ontwikkelen?

Functie

Specialist Trainen & Oefenen

Locatie

Eindhoven

Uren

28-36

Niveau

Mbo, hbo, wo

Posthoofd Middelbeers (8 uur)

Zorg voor jij voor de paraatheid van vrijwilligers?

Functie

Posthoofd

Locatie

Middelbeers

Uren

8

Niveau

Mbo, hbo

Posthoofd Eersel (12 uur)

Zorg voor jij voor de paraatheid van vrijwilligers?

Functie

Posthoofd

Locatie

Eersel

Uren

12

Niveau

Mbo, hbo

Posthoofd Heeze (8 uur)

Zorg voor jij voor de paraatheid van vrijwilligers?

Functie

Posthoofd

Locatie

Heeze

Uren

8

Niveau

Mbo, hbo

Adviseur Audit & Control (32 – 36 uur)

Zorg jij voor efficiënte interne controles en audits binnen onze organisatie?

Functie

Adviseur Audit & Control

Locatie

Eindhoven

Uren

32 - 36

Niveau

Hbo