In veel van onze vacatures staat dat het de bedoeling of wenselijk is dat je deel gaat nemen aan de crisisorganisatie. Maar wat betekent dat precies? Naast je dagelijkse taken, sta je klaar om aan de slag te gaan wanneer zich een incident of crisis voordoet. Je bent onderdeel van een team dat snel en effectief reageert op noodsituaties voor de veiligheid in de regio en de continuïteit van onze samenleving.
Vaste rol
Wanneer je kiest voor een functie in de crisisorganisatie, krijg je een vaste rol. Trainingen en oefeningen zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op deze uitdagingen. Er zijn veel functies beschikbaar in de crisisorganisatie. Je kunt een ondersteunende rol hebben, je kunt adviseur zijn of juist leider van een team. Dit kan op verschillende vakgebieden zoals informatiemanagement, brandweer, bevolkingszorg, GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) en crisiscommunicatie.
Hoe het werkt
Wanneer je een rol krijgt in de crisisorganisatie kan dat op verschillende manieren. Je kunt zacht piket hebben (dit wordt ook wel vrije instroom genoemd) of hard piket. Zacht piket wil zeggen dat je, op het moment dat er iets aan de hand is, kunt beslissen of je opkomt of niet. Bij een hard piket draai je diensten waarin je beschikbaar en bereikbaar moet zijn. Als je een oproep krijgt, laat je je reguliere werk of andere bezigheden vallen en ga je direct aan de slag voor het incident of de crisis.
Voor een hard piket krijg een vergoeding voor de bereikbaarheid en je beschikbaarheid, bovenop je reguliere salaris.
Het verschil maken
Door deel uit te maken van onze crisisorganisatie draag je direct bij aan de veiligheid en welzijn van onze samenleving. Je krijgt de kans om een verschil te maken wanneer het er echt toe doet, en om samen te werken met een team van professionals die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. En vergeet niet dat een hele mooie kans is om je te ontwikkelen in competenties en vaardigheden die je ook helpen bij je reguliere taken.