Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Bevolkingszorg.

Tijdens een ramp of crisis komen niet alleen hulpdiensten als brandweer, politie en GHOR meteen in actie. Ook gemeenten hebben vanaf het eerste moment een onmisbare rol. Bijvoorbeeld om te communiceren over de crisis, om iedereen die betrokken was op te vangen en om familie van de mensen die betrokken waren, te informeren.

Om familie te informeren werkt de gemeente samen met deskundigen van de politie en de GHOR. Samen proberen ze iedereen die bij een incident op zoek is naar naasten, een familielid of partner, zo snel mogelijk te laten weten of een slachtoffer in een ziekenhuis ligt of overleden is. Maar dat moet met veel zorg en aandacht gebeuren.

En als de hulpdiensten klaar zijn met hun werk, is er vaak nog veel te doen. Is er bijvoorbeeld asbest bij een brand vrijgekomen? De gemeente ziet erop toe dat dit wordt opgeruimd. Moet er verder onderzoek komen of moet er schade worden afgehandeld? Dan begeleidt de gemeente dit.

Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.

Video met uitleg over de afdeling Bevolkingszorg van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

 

Voor, tijdens en na een ramp of crisis.

In Zuidoost-Brabant werken de 21 gemeenten samen om Bevolkingszorg te regelen. Een regionaal Bureau Bevolkingszorg coördineert de maatregelen en voorzieningen die gemeenten treffen voor, tijdens en na een ramp of crisis. Het bureau is ondergebracht bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Het doel van Bevolkingszorg is om iedereen te ondersteunen, die betrokken is bij een crisis. Zodat ze zo snel mogelijk terug kunnen keren naar een acceptabele situatie. De betrokkenen krijgen voor, tijdens en na een incident informatie en hulp. Die hulp is afgestemd op wat ze op dat moment en in die situatie nodig hebben.

We gaan ervan uit dat veel mensen zichzelf kunnen redden, zij zijn zelfredzaam. Hier bedoelen we mee dat zij zichzelf tijdens een crisis in veiligheid kunnen brengen en anderen kunnen helpen. De overheid zorgt vooral voor de slachtoffers die de zorg het hardst nodig hebben. Deze mensen noemen we verminderd zelfredzaam. Met andere woorden: door mensen goed te informeren tijdens een incident, helpen we ze om zelfredzaam te zijn. Daardoor kunnen we ons richten op die mensen die de zorg harder nodig hebben.