Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Infectieziekte en epidemie.

Wat is een infectieziekte?

Een infectieziekte wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Een mens of een dier brengt de ziekte over. Veel van de 10 ziekten die in Nederland het meest voorkomen, zijn infectieziekten. Voorbeelden zijn griep, tuberculose, Q-koorts en salmonellabesmetting. Sommige infectieziekten zijn heel besmettelijk. Worden veel mensen tegelijk ziek? Dan noemen we dat een epidemie.

Hoeveel mensen worden ziek? Hoe erg ziek worden ze? Dat hangt ervan af of de ziekte met medicijnen te behandelen is en of mensen bescherming hebben opgebouwd. Voor een aantal ziekten kun je je laten inenten. Hierdoor komen ze minder voor of ze verdwijnen zelfs.

Veelgestelde vragen.

Wat is het gevaar?

De uitbraak van een infectieziekte of epidemie kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Artsen en verpleegkundigen krijgen het erg druk. De mensen die ziek zijn, kunnen niet werken, daar hebben bedrijven en organisaties last van. Het openbare leven kan erdoor ontwricht raken.

Wat moet ik doen als een infectieziekte uitbreekt?

Je kunt de uitbraak van een infectieziekte niet voorkomen. Maar je kunt wel de kans op besmetting zo klein mogelijk maken. Volg deze hygiënemaatregelen op:

  • Gebruik altijd papieren zakdoekjes als je moet hoesten of niezen. Gooi ze na gebruik direct weg. Hoest en nies in je elleboog. Hoest en nies niet in de richting van iemand anders.
  • Was regelmatig je handen, vooral na gebruik van het toilet. Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes.
  • Zorg voor een goede hygiëne wanneer je eten klaarmaakt.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis.

Waar vind ik informatie als een infectieziekte of epidemie uitbreekt?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie, als er een infectieziekte of epidemie uitbreekt in Nederland. Ze gebruiken daar de landelijke media voor. Informatie voor of over de provincie Brabant vind je op de calamiteitenzender Omroep Brabant.

Blijf op de hoogte.

  • Als er in onze regio een infectieziekte dreigt uit te breken, vind je informatie op ggdbzo.nl en calamiteitenzender Omroep Brabant.
  • Informatie over de bestrijding van infectieziekten: rivm.nl.