Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Opvang Oekraïense vluchtelingen.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vluchtelingenstroom.

Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland. Zonder verblijfsvergunning mogen zij minimaal 90 dagen in Nederland blijven. Oekraïners hebben van de EU een speciale status gekregen, waardoor zij in Nederland mogen werken.


Opvang vluchtelingen in de regio

Het kabinet gaf alle 25 veiligheidsregio’s, waaronder Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de opdracht om samen met gemeenten opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te realiseren.

Alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant zoeken naar opvanglocaties en maken die klaar voor gebruik. Onze regio moet in totaal 3.752 opvangplekken realiseren. Met iedere gemeente maken we afspraken over de locaties en het aantal opvangplekken.

Vragen over opvang

Elke gemeente heeft een team dat zich bezighoudt met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Heb je vragen over de opvang in jouw gemeente? Stel ze rechtstreeks aan je gemeente. Of kijk op de website van je gemeente.

Vang je als particulier vluchtelingen op en wil je meer informatie over de mogelijkheid om deze personen door te plaatsen naar een gemeentelijke opvanglocatie, stuur dan een mail naar MakelaarsOekraine@vrbzo.nl.

Voor alle overige vragen moet je naar jouw eigen gemeente.

Ik wil vluchtelingen steunen

Vluchtelingenwerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze worden opgevangen in Nederland. Wil je helpen? Op het platform van Vluchtelingenwerk staat meer informatie.

Ik wil een Oekraïense vluchteling onderdak geven

  • Particulieren/inwoners:
    Het Rode KruisVluchtelingenwerk Nederland en het Leger des Heils werken samen om op een veilige manier particuliere opvang in te kunnen zetten. Deze 3 organisaties werven, screenen en begeleiden gastgezinnen en/of woonruimten voor gemeenten. Je kunt je ook aanmelden voor de opvang van vluchtelingen bij Takecarebnb.Informatienummer Rode Kruis voor hulp vragen en bieden: 070-4455888
    Dit is de Nederlandstalige informatielijn van het Rode Kruis voor vragen. Bijvoorbeeld over hoe je tijdelijke huisvesting kunt aanbieden of hoe je een Oekraïense vluchteling in huis verder kunt helpen. Via dit nummer kun je ook initiatieven melden om vluchtelingen te helpen.
  • Bedrijven/ondernemers:
    Neem contact op met je gemeente.

Ik wil doneren

  • Geld:
    Geld geven kan bijvoorbeeld aan Giro555. Je doneert dan aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne.
  • Spullen:
    In Nederland zijn verschillende lokale en particuliere initiatieven om spullen te verzamelen en die naar Oekraïne en/of buurlanden te brengen. Op de website van Vluchtelingenwerk vind je meer informatie.

Ik wil meer informatie

  • Veelgestelde vragen en antwoorden over de situatie in Rusland en Oekraïne vind je op Rijksoverheid.nl.
  • Wat betekent de situatie in Oekraïne voor de veiligheid in Nederland? Ook het antwoord op die vraag vind je op Rijksoverheid.nl.

Hoe bereid ik me voor op een noodsituatie?

  • Weet jij wat je moet doen in een noodsituatie? | Lees het hier.