Zoeken:
Begin hoofdinhoud

Bram Akkermans | Zijn rol binnen de crisisorganisatie.

Werken als informatiecoördinator binnen de crisisorganisatie

Maak kennis met Bram, één van onze informatiecoördinatoren in het Regionaal Operationeel Team (ROT). Binnen zijn piketfunctie is Bram de verbindende schakel tussen verschillende hulpdiensten en zorgt hij ervoor dat informatie helder en gestructureerd gedeeld wordt. Benieuwd hoe hij in actie komt als de pieper gaat en hoe hij het verschil maakt tijdens een crisis? Lees dan verder en ontdek zijn verhaal!

Mijn rol als Informatiecoördinator
Al meer dan drie jaar vervul ik de rol van informatie-coördinator binnen het Regionaal Operationeel Team (ROT). Het ROT is één van de twee operationele crisisteams die in actie kunnen komen, wanneer zich een ramp of crisis voordoet. Als informatiecoördinator ben ik verantwoordelijk voor het managen van informatiestromen tussen de verschillende hulpdiensten binnen het ROT. De kern van mijn werk is ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot actuele en relevante informatie, zodat op basis daarvan goede beslissingen genomen kunnen worden binnen het ROT.

Wat maakt mijn functie interessant?

Wat ik erg leuk vind aan mijn functie, is dat ik als informatiecoördinator niet gebonden ben aan één specifieke hulpdienst. Ik voer mijn werkzaamheden uit voor de gehele crisisorganisatie. Als informatiecoördinator hang je een beetje boven de secties. Niet letterlijk natuurlijk; ik ben in mijn functie als informatiecoördinator niet belangrijker dan de anderen. Maar het is wel belangrijk dat ik een soort helikopterview heb over de informatiestromen die er zijn. Deze brede kijk op de informatiestromen, die ik vervolgens samenbreng tot een compleet beeld, plus de samenwerking met mijn collega’s tijdens de opschaling; dát maakt mijn functie leuk en interessant!

Wanneer de pieper gaat.

Als mijn pieper gaat, weet ik dat het tijd is om in actie te komen. Afhankelijk van de situatie kan het een alarmering voor het Commando Plaats Incident (CoPI) of het ROT zijn. Bij een alarmering voor het ROT moet ik daadwerkelijk opkomen, maar bij een alarmering voor het CoPI begin ik alvast mee te lezen in ons informatiesysteem (LCMS), zodat ik voorbereid ben als de situatie escaleert.
Als de pieper gaat voor het ROT gaat en ik ben thuis, dan spring ik op mijn fiets en ga ik naar het Regionaal Coördinatie Centrum in Eindhoven. Als ik binnenkom, pak ik de checklist die we als piketgroep hebben gemaakt en deze werk ik af. Ik log in, in LCMS en neem de laatste informatie door. Ook leg ik contact met mijn collega’s van de sectie Informatiemanagement. Samen maken we afspraken over onze samenwerking. Als ik tijd heb, leg ik nog even contact met de Informatiemanager in het CoPI. Als er geen CoPI actief is, neem ik contact op met de Calamiteiten Coördinator (CaCo) op de meldkamer. Vervolgens is het belangrijk om nog even langs de secties van de hulpdiensten te gaan. Ook hier maak ik werkafspraken mee. Als ik helemaal ben opgestart, haal ik een bak koffie.
Gedurende de rest van de inzet, blijf ik de informatiestromen monitoren en werk ik LCMS bij. Zo blijf ik zorgen voor het meeste actuele beeld.

Een voorbeeld uit de praktijk, waarbij ik het verschil heb gemaakt.

Tijdens één van mijn inzetten had ik onderweg naar het ROT al even contact met de Informatiemanager CoPI. Hij vertelde me dat het ROT een besluit moest gaan nemen over de eventuele evacuatie van de bewoners van een flat. Hij stuurde mij ook een foto en filmpje van de locatie en daar was bijna geen rook op zichtbaar. Dit was hele relevante informatie, die ik meteen heb gedeeld binnen het ROT. De informatie bleek cruciaal voor het besluit van het ROT om de bewoners uiteindelijk niet te evacueren. Dit is zo’n moment waarop ik echt het gevoel heb gehad, dat ik het verschil kan maken vanuit mijn functie als informatiecoördinator.

Uitdagingen in de functie.

Eén van de uitdagingen als informatiecoördinator, is dat je vaak met andere mensen werkt. Je moet snel verbinding maken en duidelijke afspraken maken, zodat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt. Daarnaast is de communicatie soms lastig, omdat elke hulpdienst zijn eigen vakjargon en afkortingen heeft. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde informatie begrijpt, ongeacht van welke dienst die afkomstig is.

De combinatie werk, privé en piketfunctie.

Eén keer in de zes weken heb ik een week piket. Ik kan mijn werk en privé daar omheen inrichten. Verder ben ik heel blij met mijn piketgroep. We hebben veel voor elkaar over. Als ik bijvoorbeeld een afspraak heb en mijn opkomsttijd niet haal, dan is er altijd wel iemand uit de piketgroep die tijdelijk mijn piket wil waarnemen. En omgekeerd doe ik dat ook voor anderen. We doen dit echt vóór- en met elkaar.

De piketgroep.

Onze piketgroep is een hele fijne en gezellige groep, met deels jonge mensen en deels mensen met veel ervaring. Ik ervaar onze piketgroep echt als een team.
Wat ik verder leuk vind, is dat we een diverse piketgroep hebben. Er zitten mensen in, die werken bij de afdeling Crisisbeheersing, de afdeling Financiën, de meldkamer én mensen die brandweervrijwilliger zijn. Dit geeft ook wel aan dat deze functie door mensen met verschillende achtergronden kan worden ingevuld.

Mijn kijk op crisisbeheersing.

Het werken als informatiecoördinator heeft mijn kijk op de crisisbeheersing volledig veranderd. Ik ben ooit begonnen als manschap bij de brandweer. Crisisbeheersing was toen voor mij datgene waar ik mee in aanraking kwam vanuit die rol. Maar als je dan in een multi-functie instroomt en onderdeel wordt van de multidisciplinaire crisisorganisatie, gaat er een wereld voor je open. Daar had ik als manschap weinig beeld van.

Waarom zou iemand anders voor deze functie moeten kiezen?

Als je geïnteresseerd bent in crisismanagement, digitaal vaardig bent en graag in verschillende ‘keukens’ kijkt, dan is de rol van informatiecoördinator echt iets voor jou! Hoewel operationele kennis of enige kennis op het gebied van crisisbeheersing in je voordeel werkt, hoef je echt nog geen expert te zijn op het gebied van crisisbeheersing. De functie vraagt wel om verbindend vermogen en communicatievaardigheden.
Voordat je echt het piket ingaat, krijg je een interne opleiding. En ook daarna krijg je volop ondersteuning, zowel van ons als collega’s, maar ook in de vorm van trainingen en oefeningen.
Voor mij is het werk als informatiecoördinator een unieke kans om een verschil te maken tijdens een ramp of crisis en om samen te werken met allerlei professionals. Elke inzet is anders en dat houdt het spannend.
Als je openstaat voor een uitdaging, raad ik je zeker aan om eens met één van ons in gesprek te gaan!

Mijn eindconclusie.

Werken als informatiecoördinator binnen het ROT is een dynamische en verantwoordelijke functie waarbij je een sleutelrol speelt in de besluitvorming tijdens crisissituaties. Het geeft veel voldoening om te weten dat jouw werk bijdraagt aan de bestrijding van een ramp of crisis en een zo snel mogelijke terugkeer naar de ‘normale’ situatie. Verder kan ik wel zeggen, dat iedereen die bij ons in de piketgroep komt, terecht komt in een warm bad.