Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Persconferentie onderzoeken Peelbrand – 19 november om 16.00 uur

De brand in de Deurnese Peel van het voorjaar 2020 had een grote impact. Ruim 700 hectare natuurgebied is verbrand, woningen moesten worden ontruimd en bewoners en ondernemers hadden wekenlang last van de rook.

Drie onderzoeken

Er zijn drie onderzoeken uitgevoerd naar de Peelbrand. Deze onderzoeksrapporten worden op 19 november gepresenteerd:

 

1. Een onderzoek naar het ontstaan en het verloop van de brand.

Het eerste onderzoek is een technisch onderzoek naar het ontstaan en verloop van de brand. Een dergelijk onderzoek vindt altijd plaats na een brand van deze omvang. Het onderzoek is uitgevoerd door brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft hen verzocht dit onderzoek uit te voeren.

2. Een onderzoek naar de bestuurlijke samenwerking.

Het tweede onderzoek heeft het karakter van een beleidsevaluatie, gericht op de werking van het driemanschap (overleg tussen gemeente, veiligheidsregio en Staatsbosbeheer) en van de RIN Deurnese Peel/Mariapeel (Risico Index Natuurbranden). Het gaat om de samenwerking in de periode voor de brand. De Commissaris van de Koning van Noord-Brabant heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie gevraagd om dit onderzoek uit te voeren.

3. Een onderzoek naar de inrichting en het beheer van de Deurnese Peel in relatie tot brandveiligheid.

Het derde onderzoek gaat over de relatie tussen brandveiligheid en natuurbeheer. Dit onderzoek kent drie opdrachtgevers: gemeente Deurne, provincie Noord-Brabant en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waarvan de gemeente Deurne de hoofdopdrachtgever is. Het onderzoek is uitgevoerd door de Wageningen University en Research (WUR), in samenwerking met internationale natuurbranddeskundigen.

 

Op 19 november kunt u vanaf 16.00 uur hier de persconferentie over de resultaten van deze onderzoeken bekijken. Heeft u na de persconferentie vragen die de veiligheidsregio of de brandweer aangaan, dan kunt u deze stellen via communicatie@vrbzo.nl.
Na de persconferentie zijn de onderzoeksrapporten via onze website te vinden.
Interessant nieuws? Deel het: