Vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor? Heb de risico’s door!

Op donderdag 16 mei is de campagne ‘Vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor? Heb de risico’s door!”  van start gegaan. Als onderdeel van de campagne is de website ophetjuistespoor.nl ontwikkeld. Hier kunnen burgers antwoorden vinden op al hun vragen over de risico’s van wonen aan een spoor waar gevaarlijke stoffen over vervoerd worden. 

Samenwerking
De campagne is tot stand gekomen vanuit een samenwerking van een aantal Brabantse gemeenten (Eindhoven, Helmond, Deurne, Nuenen, Geldrop-Mierlo, s-Hertogenbosch, Vught, Oss, Haaren en Boxtel) en de Veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

Zone van 200 meter
Met de campagne ‘Vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor? Heb de risico’s door!’ informeren deze gemeenten en veiligheidsregio’s mensen die binnen een zone van 200 meter van het spoor wonen, werken of studeren over de (minimale) risico’s op een ongeluk. De nadruk ligt hierbij op wat zij in de eerste 15 minuten na een incident met een trein die gevaarlijke stoffen vervoert moeten doen. Als de hulpdiensten nog niet ter plaatse zijn.  

Zelfredzaamheid
Het uitgangspunt is dat de keuze die mensen maken,  is gebaseerd op wat zij in het eerste kwartier na een ongeluk ervaren.  In de eerste minuten na een incident wordt altijd een beroep gedaan op de zelfredzaamheid van mensen.

Interessant nieuws? Deel het: