13 april: Multidisciplinaire ‘Full Skill’ oefening

Op zaterdag 13 april 2019 wordt er nabij Luchthaven Eindhoven een grote multidisciplinaire oefening georganiseerd. Bij deze oefening, die de naam ‘Full Skill’ heeft, wordt het Crisisbeheersplan Luchthaven Eindhoven beoefend. De oefening bestaat uit de crash van een passagiersvliegtuig met ‘echte’ passagiers. Het gaat om een grote oefening.

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden zijn verzameld in deze lijst. Deze is het laatste bijgewerkt op 13 april om 16.00 uur. Er is informatie toegevoegd over het scenario.

Scenario’s

De oefening bestaat uit de crash van een passagiersvliegtuig met ‘echte’ passagiers. Ook op andere plaatsen worden scenario’s nagebootst, zoals in een terminal. Bij de oefening zijn acteurs fysieke veiligheid, operationele hulpverleners en collega’s achter de schermen betrokken.

Samenwerken aan veiligheid

Bij de veiligheid in onze regio zijn veel partijen betrokken. VRBZO bereidt deze oefening zorgvuldig voor, samen met partners zoals gemeente Eindhoven, Eindhoven Airport, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee,  Bevolkingszorg, Regionale Ambulancevoorziening, GHOR en de Politie. De oefening biedt de gelegenheid in een zo realistisch mogelijke situatie te oefenen. Naast het toetsen van het Crisisbeheersplan, komen er tijdens de oefening dilemma’s aan bod die men ook tijdens een echte inzet kan tegenkomen. Dilemma’s waarbij juist de samenwerking met partners in veiligheid belangrijk is.

Aanleiding oefening

1 keer in de 4 jaar moet er een multidisciplinaire oefening worden georganiseerd, waaraan ook de operationele eenheden deelnemen. Daarom wordt in 2019 het Crisisbeheersplan van Luchthaven Eindhoven beoefend. Tegelijkertijd worden het Calamiteiten-Bedrijfsnoodplan van Vliegbasis Eindhoven en het calamiteitenplan van Eindhoven Airport N.V. beoefend. De gehele lijn wordt beoefend, dus van manschap tot en met burgemeester.

Oefendoelstellingen

Met de multidisciplinaire oefening toetsen we het Crisisbeheersplan Luchthaven Eindhoven op juistheid, volledigheid en bruikbaarheid. De bedoeling is dat hulpdiensten elkaar vinden en samenwerken. Andere doelen zijn onder andere het omzetten van operationele dilemma’s naar bestuurlijke thema’s en de omgang met mensen en mensenstromen.

Interessant nieuws? Deel het: