Impressie oefening Full Skill

De rampenoefening met de titel Full Skill die vandaag op en nabij Luchthaven Eindhoven werd gehouden, gaf een realistisch beeld van een vliegtuigcrash waarbij doden en gewonden vielen. Het was een grote regionale rampenoefening waar zo’n 1000 mensen aan meededen, voor en achter de schermen. Onderstaande film geeft in het kort een indruk.

 

“Ik ben trots op alle deelnemers die vandaag hebben laten zien dat ze in staat zijn om onder enorme druk te werken. Niet alleen vandaag, maar ook de maanden voorafgaand aan deze oefening is door onze partners hard gewerkt, voor én achter de schermen. Mijn complimenten!”, aldus John Jorritsma, voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Samenwerking

Bij de veiligheid in onze regio zijn veel partijen betrokken. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft deze oefening  zorgvuldig voorbereid, samen met partners zoals gemeente Eindhoven, Eindhoven Airport, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee,  Bevolkingszorg, Regionale Ambulancevoorziening, GHOR en de Politie. De oefening bood alle partijen de gelegenheid in een zo realistisch mogelijke situatie te oefenen. Naast het toetsen van het Crisisbeheersplan Luchthaven Eindhoven, kwamen er tijdens de oefening dilemma’s aan bod die men ook tijdens een echte inzet kan tegenkomen. Dilemma’s waarbij juist de samenwerking met partners in veiligheid belangrijk is.

Scenario

Er komt informatie binnen bij de politie over een mogelijke verdachte situatie waarbij de vliegveiligheid in gevaar komt. Kort daarna komt een melding van een crash van een passagiersvliegtuig, Oirschotsedijk in Eindhoven. Het toestel ligt in meerdere brokstukken. Oorzaak niet bekend.

Het scenario was opgebouwd rondom een ongeval met een vliegtuig met ruim 100 inzittenden. Die werden gespeeld door acteurs fysieke veiligheid, wat de oefening een zeer realistisch karakter gaf. Het ging om een bestuurlijke en operationele oefening. Dit betekent dat niet alleen hulpdiensten uitrukten, slachtoffers gered en behandeld werden, verwanten werden opgevangen, maar ook dat er verschillende overlegorganen waren, waaronder het gemeentelijk beleidsteam onder leiding van burgemeester Jorritsma van de gemeente Eindhoven.

Beeld van de oefening

In de media kreeg de oefening veel aandacht. We hopen dat we hiermee aan inwoners, bedrijven en organisaties in onze regio hebben kunnen laten zien dat we ons samen met veel partijen zo goed mogelijk voorbereiden op rampen en incidenten. Het is ons doel om na een incident, groot of klein, de situatie zo snel mogelijk te normaliseren.

Interessant nieuws? Deel het: